Welke boeken verslinden we zoal bij Cayman?

Dat we grote fans zijn van het boekenevent Boektopia en dat we ook zelf graag met onze snuit in een boek duiken, was misschien al duidelijk. Maar wat voor literairs kan een Cayman zoal smaken? We vroegen aan onze Cayman en Cay-vrouwen wat ze op dit moment verslinden. 

 

Mauri vertelt over ‘Daar waar de rivierkreeften zingen’ van Delia Owens

“Op het einde komt alles samen in een grote onknoping. Dat vind ik prettig, ik hou niet zo van een open einde, ik wil closure.”

Ik vond dit boek toevallig toen ik in de Standaard Boekhandel rondliep. Het stond daar in de kijker en de cover sprak me meteen aan. Het gaat over een meisje dat alleen in een moeras woont, ver van de bewoonde wereld. Wanneer er een man dood teruggevonden wordt, is zij natuurlijk automatisch de hoofdverdachte. Het is een spannend plot, maar geen puur detectiveverhaal, je leest het hoofdpersonage ook op zoek gaan naar liefde en affectie bijvoorbeeld. 

Het boek zit ook vol van uitgebreide beschrijvingen over de natuurlijke setting, en dat zorgt ervoor dat het niet altijd even snel leest. Het plot is de moeite wel meer dan waard. Ik zal niet te veel verklappen, maar op het einde is er een grote (verrassende) ontknoping. Dat vind ik prettig, dat alles samenkomt op het einde en het echt af is. Van open eindes krijg ik soms de kriebels, ik wil closure (lacht). 

Chloé, managing director bij Cayman

Chloé leest ‘The storyteller’ van Dave Grohl

“If you’re into this guy: DOEN! Als hij je niets zegt, nevermind (pun intended).”

De titel geeft het misschien al weg, dit boek is een autobiografie van Dave Grohl, de zanger van Foo Fighters. Hij vertelt over zijn leven en hoe een aantal bijzondere timings hem hebben gebracht waar hij nu staat. Dat combineert hij dan met voldoende geestige en luchtige petites histoires

Ik lees echt bijzonder graag (auto)biografieën. Echte verhalen van mensen die ik bewonder, boeien me mateloos. Als je fan bent van Dave Grohl, is dit boek wel echt een aanrader. Het boek is fijn geschreven, en de verhalen lezen bijzonder vlot. Het is ook heel interessant te lezen over zijn vriendschap met Kurt Cobain en wat voor impact dat op hem had. 

Maar als je niks hebt met Dave Grohl of de Foo Fighters, zal het je waarschijnlijk niet veel doen. Liefde voor muziek is wel een must

Laura, strategisch planner & content strateeg bij Cayman

Laura zit met haar neus in ‘Man zonder rijbewijs’ van Oek de Jong

“Ga ik nog eens terug naar Boektopia om dit boek te laten signeren? Misschien wel.”

Oek de Jong kende ik natuurlijk al, hij won verschillende literaire prijzen en ik heb ‘Pier en oceaan’ ook in mijn boekenkast, waarmee hij de Gouden Boekenuil won. Toen ik zag dat hij een nieuw boek heeft, was ik dus meteen enthousiast om dat te lezen. 

‘Man zonder rijbewijs’ gaat over een zestigjarige Amsterdammer die op autorijles gaat en dat gaat zoals je kan verwachten, niet zonder uitdagingen. En ik dacht dat ik er laat bij was toen ik mijn rijbewijs behaalde op m’n 25 (lacht). Het verhaal is deels autobiografisch, met wat gezonde zelfspot en een tikje humor. Oek de Jong schrijft ook bijzonder prettig. Het is dan geen thriller page turner, het boek leest wel zo vlot dat je het in één keer wilt uitlezen.

Karen leest graag samen ‘Het boek zonder tekeningen’ van BJ Novak 

“Hilarisch, we lagen op de grond van het lachen.”

 Naast de boeken die ik voor mezelf lees, vind ik het altijd super gezellig om samen met de kinderen te lezen. Het boek zonder tekeningen heeft – zoals je wel al kan raden door de titel – geen tekeningen. Het wil net tonen dat boeken ook leuk, of misschien zelfs leuker, kunnen zijn zonder de tekeningen. 

Het boek vertrekt van het idee dat je àlles moet voorlezen dat in een boek staat, inclusief de hele gekke woorden en de grappige manieren om die uit te spreken. Eerlijk, het is hilarisch. Annamaria en Andreas wilden het meteen twee keer na elkaar horen, lagen letterlijk op de grond van het lachen en spreken er nog steeds over. Dat ik mijn kinderen stiekem al wat liefde bijbreng voor typografie, is natuurlijk ook een bonus. 

Hendrik geniet van ‘Mijn lieve gunsteling’ van Marieke Lucas Rijneveld

“Heerlijk geschreven. Je geniet van de mooie zinsstructuur, ontdekt woorden die je niet kent of herontdekt er die je al vergeten was.” 

Marieke Lucas Rijneveld won al een paar literaire prijzen, en toen ‘Mijn lieve gunsteling’ genomineerd werd voor de Libris Literatuur Prijs dacht ik “deze moet ik lezen”. 

Het verhaal gaat over een veearts en een minderjarige boerendochter en hun nogal vreemde relatie. Dat klinkt misschien gek, maar de manier waarop het verhaal op papier komt te staan, is voor mij de echte reden om het te lezen. Marieke Lucas schrijft in heel mooie, literaire en lange volzinnen. Soms zijn die wel een pagina lang. Je geniet van de mooie zinsstructuur, ontdekt nieuwe woorden die je niet kent of herontdekt woorden die je al vergeten was. 

Heerlijk vind ik het, maar als een paginalange zin je afschrikt, is dit boek misschien niet voor jou. 

Benieuwd naar meer literaire avonturen van Cayman?

Boektopia klopte opnieuw bij ons aan voor de communicatiestrategie- en implementatie en kan alweer op ons enthousiasme & onze expertise rekenen!

Blijf op de hoogte

Nieuwsgierig van aard? Blijf op de hoogte van onze bijzondere vangsten en creatieve vondsten.