Mobiliteit in Europa en daarbuiten

TMaaS staat voor Traffic Management as a Service. Het drie jaar durende Europees project lanceerde onlangs Link, een zogenaamde data driven traffic management tool. Cayman mocht mee de knop indrukken door een illustratieve stijl, animatievideo’s, een Bookazine én een activatie te ontwikkelen voor het project.

Link, que¿

Wat als je als stad over een tool zou beschikken die realtime alle beschikbare mobiliteitsdata capteert en bundelt in één overzichtelijk dashboard? Dan hebben we het niet alleen over filedata, maar ook over uitstoot, P&R shuttle locaties, ongevallen, treinen … Juist, dan heb je goud in handen.

Link heet de tool: een krachtig instrument voor steden om hun eigen verkeersarchitectuur beter te leren begrijpen en waar nodig bij te sturen. Het legt verkeerstechnische pijnpunten bloot met rauwe data en toont aan waar het gezond wonen en werken is in de stad. Anderzijds geeft het burgers de nodige handvatten om hun mobiliteitstraject beter af te stemmen op de reële situatie. Het klinkt ingewikkeld en, eerlijk gezegd, dat is het ook.

Toen TMaaS ons vroeg om in het derde en laatste jaar van het project in te stappen om de communicatie te stroomlijnen moesten we ons dan ook even inlezen in de materie …

Dashboard van Link - TMaaS
Geïllustreerde poster voor TMaaS

De looks: moeten we er een tekeningetje bij maken?

TMaaS ontwikkelde Link samen met spelers als Stad Gent, Waylay, TomTom, BeMobile, De Staatse Ruiter en de universiteiten van Gent en Leuven.


Concreet wil het project TMaaS met haar tool Link steden en burgers ondersteunen in de weg naar een betere mobiliteit. De tool kon proefdraaien in Gent, Antwerpen, Southwark (London) en Durán (Ecuador). Op dit moment is Link in handen van de steden die er nog een jaar aan kunnen sleutelen om het daarna in zijn definitieve vorm verder uit te rollen.

Cayman ontwikkelde de illustratieve stijl van zowel TMaaS als Link. We wilden een moeilijke materie op een frisse en eigenzinnige manier weergeven.

Interactie met burgers

We zaten mee rond de tafel om na te denken over hoe we in coronatijd de burger kunnen activeren. Dat deden we o.a. door in te zetten op een Citizen Dialogue Kit – een tool die recht uit het makerslab van de KU Leuven komt – die geplaatst werd op verschillende plekken in Gent om gebruikersdata te capteren op een besmettingsvrije manier.

Daarnaast zorgden we voor het illustratief concept en de uitwerking van enkele explainer video’s die de gebruikers van Link op weg moeten zetten. We deden ook de art direction van de docu-video die Chase Interactive voor TMaaS ontwikkelde.

Het Bookazine: de kers op de taart

Naast de vormgeving van beursstanden, webinars, street visibility (…) werkten we hard aan het TMaaS Bookazine: drie jaar werk en partnership gebundeld in een fraai uitgegeven boekwerk.

Ons hart gaat sneller slaan wanneer we het vandaag doorbladeren, aaien, besnuiven. Het gebeurt niet altijd dat je een boek kan maken van dergelijke kwaliteit, snit, met dit papier, deze binding, de handgeborduurde hoofdstukpagina’s … En dan zeggen sommigen dat print dead zou zijn. Wij weten wel beter.

We werkten voor dit project nauw samen met De Staatse Ruiter, Stillmation en Mangrove.

Het Bookazine voor TMaaS
Het Bookazine voor TMaaS
Het Bookazine voor TMaaS
Het Bookazine voor TMaaS

Wij zetten onze tanden graag in jouw project

Graag op avontuur met Cayman?

    Blijf op de hoogte

    Nieuwsgierig van aard? Blijf op de hoogte van onze bijzondere vangsten en creatieve vondsten.