Motoriek bij kinderen verbeteren met spelletjes

“Kinderen tussen 3 en 8 jaar hebben een opvallende motorische achterstand vergeleken met 30 jaar geleden.” Dat is de treffende conclusie uit een grootschalig onderzoek van Sport Vlaanderen. De remedie? Multimove, een oefeningenreeks die de basismotoriek stimuleert op een speelse manier. Waar Cayman initieel gevraagd werd om enkel het logo te ontwikkelen, stapten we al snel mee in het testproject om uiteindelijk de volledige Multimove campagne vorm te geven.

Scroll down

Een campagne waar kinderen voor staan te springen

Kids these days: ze zitten bijna continu binnen, brengen hun tijd vaker door voor een scherm en beoefenen meestal maar één sport. Ze stimuleren telkens dezelfde spiergroepen en missen daardoor essentiële bewegingsvaardigheden. Die achterstand moet weggewerkt worden met Multimove, een oefeningenreeks opgedeeld in 12 fundamentele bewegingsvaardigheden. De Multimovelessen zijn een aaneenschakeling van gevarieerde en speelse opdrachten, waar kinderen voor staan te springen. Letterlijk en figuurlijk.

Caymans missie? Theoretisch onderzoek transformeren in een knaller van een campagne.

mascotte design Multimove

Meer dan 280 illustraties in één map? Geen probleem.

Moovie de blauwgroene kikker – het uithangbord van de campagne – werd door Cayman ontwikkeld en door illustrator Pieter de Poortere geïllustreerd. In de zoektocht naar een geschikte mascotte kwamen we uit op de kikker: een flexibel en actief diertje dat zich probleemloos voortbeweegt op land en in het water. Moovie is ondertussen een ware celebrity geworden, met eigen merchandising, muziek en zelfs een verjaardagsfeestje waar enkele BV’s kwamen opdagen.

Een tweede luik van de campagne was zorgen dat de meer dan 280 oefeningen duidelijk gedemonstreerd en gebundeld werden. Daarvoor werden de opdrachten één voor één getest door twee kinderen en gefotografeerd. Deze fotoreeks vormde de basis voor de isometrische illustraties van Peter Willems, die verspreid staan over een kleurrijke lesmap die alle oefeningen bundelt.

Multimove campagne in cijfers:

170 sportclubs 

280 oefeningen

+ 15.000 actieve kinderen

Het resultaat? Bewegingscampagne met staartje

Voor de uitvoering van de lesmap kozen we bewust voor scheurbestendig papier, omdat het er soms wild aan toe gaat tijdens een Multimoveles met 20 kleine koters. Ook is de map zo goed als waterbestendig, omdat verschillende opdrachten in het water plaatsvinden. De duurzame uitvoering van de map garandeert dat de lesgevers de map jarenlang blijven gebruiken. Het resultaat? Gevarieerde lessen die elke keer anders zijn, een succesrecept dat mee aan de basis ligt van het succes van Multimove.

Wat klein startte, groeide uiteindelijk uit tot een ware campagne mét een staartje. Zo is er vandaag een webshop van Multimove met speelpakketten, handpoppen, kaartspellen met opdrachten, onderleggers, een boekenpakket, t-shirts … allemaal in de huisstijl die Cayman jaren geleden ontwikkeld heeft.

“Maar liefst 15.000 kinderen hebben de voorbije 4 jaar al lessen Multimove gevolgd. Daar zit misschien wel een nieuwe Pieter Timmers of een Kevin De Bruyne tussen.”

Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk en Sport