© Jenni Häyrinen

De fetahype op de grill gelegd

Als je vandaag in de supermarkt een blok feta zoekt, zal je van een kale reis thuiskomen. In België, Finland, de VS en nog een handvol andere landen is de Griekse kaas op het moment van schrijven uitverkocht, en dat heeft alles te maken met de Finse foodblogster Jenni Häyrinen.

Even de feta op een rijtje

Uunifetapasta is een poepsimpel gerecht dat niet meer vereist dan kerstomaatjes, een blok feta en wat basilicum, rode peper en knoflook om het geheel af te werken.

Toen Jenni Häyrinen twee jaar geleden het recept postte en 4 februari prompt tot Uunifetapasta-dag omdoopte, werd het gerecht in Finland tot ‘Fenomeen van het jaar’ verkozen. Vervolgens deed het er twee jaar over om naar Amerika te reizen om uiteindelijk afgelopen week te ontploffen op TikTok. De wereld zag het en ging inkopen doen.

Wij hebben met Cayman behoorlijk wat kaas gegeten van campagnes, en dergelijke spontane hypes voor een merk of productcategorie doen ons natuurlijk smelten … Maar we moeten wel even noteren dat een TikTok fenomeen zelden te sturen valt; vandaar “spontaan”.

Wij houden het verder voor jou in de gaten! Pun intended.

Blijf op de hoogte

Nieuwsgierig van aard? Blijf op de hoogte van onze bijzondere vangsten en creatieve vondsten.