Massa’s, eigenlijk.
Want, vrijwel alle communicatie heeft een relatie met gedrag. Onze opdrachtgevers willen het gedrag van hun doelgroep beïnvloeden. Ze willen dat hun doelgroep iets gaat doen, of juist niet gaat doen: iets kopen, iets afleren, gebruik maken van hun diensten, open staan voor alternatieven, …
Een traditionele communicatiemix focust zich nogal eens op het vertellen van de voor- en nadelen van een bepaalde actie, in de hoop dat het invloed heeft. Helaas mislukt dit in vele gevallen, vanwege een gebrek aan inzicht in de werkelijke achterliggende factoren van gedrag. Wie resultaat wil boeken, moet weten hoe we als mens écht in elkaar zitten. Een gedragsmodel zoals dat van Fogg is gebaseerd op wetenschappelijke vaststellingen. Dit maakt menselijk gedrag voorspelbaar én dus beïnvloedbaar! Gecombineerd met een creatief proces biedt dit model ons de handvaten om succesvolle gedragsbeïnvloeding voor onze klanten te realiseren.
Fogg geeft immers aan dat er verschillende manieren zijn om gedrag te beïnvloeden, door simpelweg elk van de 3 elementen uit het model te optimaliseren. We moeten ons dus drie vragen stellen:
1. Heeft onze doelgroep misschien te weinig motivatie? En kunnen we dingen doen om die motivatie te verhogen?
2. Is het gewenste gedrag misschien te moeilijk of beangstigend? En kunnen we dit eenvoudiger maken?
3. Waar is het noodzakelijke duwtje in de rug? En komt deze prikkel op het juiste moment?
Nemen we deze vragen mee in een creatieve sprint, dan krijgen we originele ideeën die het gewenste gedrag niet alleen motiveren, maar het ook eenvoudig en plezant maken. Spannend.